Eid Al-Adha pada setiap 10 Dhul juga dikenali sebagai rumah “Hari Raya Haji”, di mana umat Islam yang membuat ziarah ke kedudukan utama di Arafat. Mereka semua memakai putih dan lancar, yang dipanggil Ihram, melambangkan kesamaan iman dan cara hidup, mempunyai peraturan bahawa nilai kesamarataan dalam semua aspek kehidupan. Tidak dapat membezakan antara mereka, mereka semua berasa sama. Sama-sama dekat dengan Allah Yang Maha Kuasa, runimas menjelaskan kerana dia membaca hukuman bersama Talbiyah.

Selain pesta Eid al-Adha dipanggil Haji, juga dipanggil “pengorbanan Eid”, kerana pada hari itu Tuhan memberi kita peluang untuk mendekati Dia. Bagi umat Islam yang tidak dapat melakukan haji, maka dia diberi peluang untuk berkorban, dengan menyembelih binatang korban sebagai simbol taqwa dan pengabdian kepada Allah SWT.

Jika kita melihat sisi sejarah perayaan Eid al-Adha, fikiran kita akan diingatkan tentang kisah contoh Abraham, ketika dia diperintahkan oleh Allah untuk meletakkan isterinya Hajar dan anaknya Ishmael, yang masih menyusu. Mereka diletakkan di lembah yang tandus, gersang, bukan pokok tumbuh. Lembah itu begitu kesepian dan tidak sunyi tidak bermastautin. Abraham tidak tahu, apakah niat sebenar untuk meletakkan wahyu Tuhan yang menghantar isterinya dan anak lelaki, ia ditempatkan di tempat asing, di utara kira-kira 1600 kilometer dari negara mereka sendiri dari Palestin. Tetapi bukan Abraham, isterinya, Hagar Maupin, menerima perintah itu dengan penuh keikhlasan dan kepercayaan.

Lembah itu pernah menjadi mandul, mempunyai bekalan air yang berlimpah. Orang datang dari seluruh, terutamanya peniaga untuk melaksanakan tanah dan Nabi Ismail, untuk membeli air. Fortune datang dari seluruh, dan tempat yang makmur di sekelilingnya. Akhirnya Lembah ke Mekah yang terkenal di bandar, sebuah bandar yang aman dan makmur, berkat doa-doa Abraham dan terima kasih kepada kemahiran seorang ibu dalam menguruskan kota dan masyarakat.

Eid al-Adha juga dipanggil “Eid Al-Nahr,” yang bermaksud Perayaan Penyembelihan. Ini adalah untuk memperingati ujian yang paling teruk menimpa Abraham. Akibat kesabaran dan ketekunan dalam menghadapi pelbagai ujian dan ujian Ibrahim, Tuhan memberinya hadiah, satu keistimewaan “Khalilullah” (kekasih Tuhan).

Apabila mereka bersedia untuk melaksanakan perintah Tuhan, Syaitan datang dan berkata, “Abraham, ibu bapa kamu apa yang dikatakan orang, anak-anak disembelih?” “Apa yang akan difikirkan orang?” “Jangan malu? Bagaimanakah, satu-satunya anaknya yang dibunuh!” “Lihat, lincahnya seperti itu!” “Anaknya sedang pintar, menyenangkan, anak lelaki yang berbahasa ketika ia memotongnya!” “Tidak lewat selepas itu, tidak ada orang lain yang menyukainya! Tidak semestinya akan ada yang lain seperti dia.” Abraham sudah memiliki sulaman. Ia mengambil batu dan berkata, “Bismillah Allahu Akbar.” Batu itu dilemparkan. Akhirnya semua jemaah kini mengikuti apa yang pernah dilakukan oleh Nabi Abraham di pelakon dengan melemparkan batu sambil berkata, “Bismillah Allahu Akbar”. Dan ia menjadi salah satu haji yang melemparkan kerikil.

Apabila bapa tidak mengayunkan pisau di lehernya. Ismail fikir ayahnya teragak-agak, kerana dia melepaskan tali dan tali tangan, menunjukkan kesan atau imej dalam sejarah yang kanak-kanak itu berbohong kerana dia terpaksa meminta ayahnya mengayunkan pisau itu ketika dia berpaling, jadi tidak melihatnya muka.