Takrif puasa itu sendiri adalah untuk menahan keinginan dari matahari terbit sehingga matahari terbenam. Jadi, anda tidak boleh makan dan minum semasa berpuasa. Walau bagaimanapun, adakah anda tahu bahawa puasa bukan hanya bulan yang suci!

Seperti namanya, puasa adalah puasa yang semua orang Islam mesti dijalankan. Sekiranya umat Islam melakukannya maka mereka akan mendapat ganjaran, apabila ia tidak melakukannya maka akan berdosa.

Puasa diwajibkan dibahagikan kepada tiga jenis, Simak penjelasan berikut.

  1. Puasa Ramadan

Puasa Ramadhan adalah jenis puasa yang paling biasa berpuasa kerana ia adalah puasa mandatori untuk bulan penuh pada bulan Ramadan untuk setiap Muslim yang mempunyai akil baligh. Kewajipan melakukan puasa pada bulan Ramadan ditemui di dalam Al-Baqarah surat 183.

  1. Puasa Nazar.

Jenis kedua puasa wajib adalah puasa Nazar iaitu berpuasa kerana janji. Nazar sendiri dalam bahasa bermaksud janji, sehingga puasa yang mempunyai undang-undang wajib.

  1. Fasting Fine atau Kifarat

Jenis terakhir puasa wajib adalah puasa denda, yang merupakan puasa yang dilakukan untuk menggantikan empangan atau denda untuk pelanggaran mandatori untuk contoh untuk tidak melakukan puasa. Puasa ini bertujuan untuk menghapuskan dosa yang telah dilakukan.

Sunnah Fasting.

Puasa Sunnah adalah puasa yang tidak diwajibkan oleh umat Islam. Sekiranya umat Islam melakukannya, maka dia akan mendapat ganjaran sementara jika dia tidak melakukannya maka dia tidak berdosa.

Puasa Sunnah mempunyai beberapa jenis mereka seperti berikut.

  1. Puasa Syawal.

Jenis puasa pertama Sunnah berpuasa adalah puasa Syawal. Syawal sendiri adalah nama bulan itu selepas bulan Ramadan. Puasa Syawal berpuasa selama enam hari pada bulan Syawal.

Ini cepat boleh dilakukan secara berurutan bermula dari hari kedua Syawal atau boleh dilakukan secara berturut-turut.

  1. Puasa Arafah

Puasa Arafah adalah jenis puasa Sunnah yang sangat dianjurkan untuk umat Islam yang tidak dibahaskan. Walaupun bagi umat Islam yang komited, tidak ada keutamaan untuk berpuasa pada hari Arafah atau 9 Dzulhijjah.

  1. Puasa tarwiyah.

Tarwiyah puasa berpuasa pada hari tarwiyah. Istilah tarwiyah itu sendiri berasal dari kata-kata tarawwa yang bermaksud membawa air. Ini kerana hari itu, jemaah haji membawa banyak air Zam-zam untuk penyediaan Arafah dan Mina.

  1. Puasa Menin dan Khamis

Jenis puasa iniujar mustafalan juga berpuasa sunnah terpantas. Puasa Menin Khamis apabila Nabi Muhammad memerintah umatnya untuk sentiasa berpuasa pada hari Isnin dan Khamis.

Kerana Hari Senin adalah ulang tahunnya manakala hari Khamis adalah hari pertama Al-Qur’an diturunkan.

  1. Puasa David.

Puasa semacam ini adalah puasa yang unik kerana artikel Puasa Daud adalah puasa yang dilakukan oleh selang (sehari puasa, hari tidak). Puasa David bertujuan untuk memeriksa kehadiran Nabi Daud sebagai. Jenis puasa ini juga sangat disukai oleh Allah SWT.

  1. Puasa ‘Asyura

Bulan Muharram adalah bulan yang diwakilkan untuk melipatgandakan dengan cepat, boleh pada awal bulan, pertengahan, atau pada akhirnya. Walau bagaimanapun, puasa yang paling penting adalah pada hari Asyura yang merupakan sepuluh tarikh pada bulan Muharram.

Puasa ini dikenali sebagai Yangumu Asyura yang bermaksud hari pada tarikh kesepuluh bulan Muharram.

  1. Puasa Ayyamul Bidh

Umat ‚Äč‚ÄčIslam dibincangkan untuk berpuasa sekurang-kurangnya tiga kali sebulan. Tetapi puasa yang lebih penting dilakukan pada Ayyamul Bidh, yang pada hari ke-13, 14, dan 15 pada bulan Hijriyah atau bulan mengenai kalendar Islam.

Ayyamul Bidh sendiri mempunyai hari putih kerana malam bulan purnama bersinar dengan sinar putihnya.